Upp

Ordlista

Vad betyder egentligen alla dessa japanska ord och termer.

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z

Furisode 振袖

En variant av kimono med långa ärmar. Traditionellt bärs furisode endast av unga, ogifta kvinnor och är den mest formella typen av kimono. Numera är användandet mindre strikt och mer relaterat till bärarens ålder än status som gift eller ogift.

Furoshiki 風呂敷

Informellt tygstycke som används för presentinslagning och transport av mindre saker. Formen är oftast kvadratisk och de vanligaste storlekarna är 45 x 45 cm och 70 x 70 cm. Traditionellt sett av bomull men numera finns furoshiki av polyester och andra konstmaterial.

Haori 羽織

Kortare jacka som traditionellt sett bärs utanpå kimonon. Passar mycket bra som ett tunnare ytterplagg för både vardag och fest i kombination med en vanlig outfit.

Jinbei 甚平

Avslappnat och mycket informellt sommar- eller pyjamasplagg bestående av en haori-liknande jacka med ett par matchande byxor, oftast knälånga, av bomull eller hampa. Traditionellt sett ett mansplagg men under senare år har dammodeller blivit populära. Jinbei kan användas som ett alternativ till yukata under varma dagar men det är inte en outfit som används utanför hemmet med undantag för det absoluta närområdet.

Jinbei-set.

Jinbei-set.
(CC) Doug P

Juban 襦袢

Underplagg till kimonon. I formella sammanhang är det alltid vitt men till vardags så spelar färg och dekoration mindre roll. En juban skyddar ytterplagget och ger framförallt kragen mer stadga. Storleken är något mindre än kimonon så att inte jubanens ärmar sticker fram.

Kasuri

Textil som vävts med fibrer som färgats specifikt för att skapa mönster och bilder i tyget. Tillvägagångssättet är tekniskt komplex då både varp och väv (eller en av dem) färgats genom blockering innan själva vävningen. Karaktäristiskt för kasuri är det något penseldragsliknande effekten. Ej att blandas ihop med meisen som är en textilkvalitet och inte en färgningsteknik, men som ofta färgats med kasuri-teknik.

Kasuri-fragment från tidigt 1900-tal.

Kasuri-fragment från tidigt 1900-tal.
(CC) Chris Hazzard

Kimono きもの / 着物

Betyder bokstavligen ”något att ha på sig” och är den japanska nationaldräkten. Kombineras med en obi (tygbälte) men för vardagsbruk fungerar den mindre formella varianten heko-obi (mjuk-obi) alldeles utmärkt.

Meisen 銘仙

Sidentyg med ojämn textur och tydlig slub vävd av kortfibriga silkesrester (noil). Ofta färgad med kasuri-teknik.

Mon / Kamon 家紋

Emblem som används för dekoration, identifiering eller släkttillhörighet (kamon). På en kimono eller haori är de normalt sett placerade centralt på oket (strax under nacklinningen), på ärmarna och på bröstet. Ursprungligen en markör endast för de styrande klasserna men med tiden blev användandet mer spritt. Affärsverksamheter och hantverkarskrån började använda dem och bland folket spreds favoritmotiven, med undantag för kejsarfamiljernas kamon som inte fick användas fritt.

Ursprungligen kejsarfamiljen Toyotomis kamon, numera den japanska regeringens mon. Motivet är en stiliserad paulownia, kejsarträdet.

Ursprungligen kejsarfamiljen Toyotomis kamon, numera den japanska regeringens mon. Motivet är en stiliserad paulownia, kejsarträdet.
(CC) Metropolitan Museum of Art

Nishijin-ori 西陣織

Textil från Nishijin-distriktet i Kyoto med anor som sträcker sig mer än 1200 år bakåt i tiden. Nishijin är känt för sin mycket höga kvalitet och hantverksskicklighet. De tätt vävda och ofta intrikat dekorerade tygerna används till obi och kimono av högsta klass.

Obi

Det traditionella bältet som omsveper kimonon. En obi för damer kan vara över fyra meter lång och ungefär trettio centimeter bred medan herrmodellerna är betydligt kortare och smalare. Materialet är oftast siden men vi har obi av hampa och bomull i samlingen också. En traditionell obi handvävs på speciella vävstolar och kan kosta mer än själva kimonon.

Kimono Bonanza tipsar

Många obi är konstverk i sin egen rätt och fantastisk fina som exempelvis väggbonader. Slitna exemplar är ofta perfekta för remake till handväskor och accessoarer.

Furisode med obi.

Furisode med obi.
(CC) STH

En geisha knyter en obi. Foto från 1890.

En geisha knyter en obi. Foto från 1890.
(CC) Burns Archive

Heko-obi 兵児帯

Mjuk obi av crêpe, bomull, siden eller konstmaterial. Ofta färgad med shibori-teknik. Heko-obi är mycket informell och bärs hemmavid eller sommartid tillsammans med en yukata. Traditonellt ett plagg för män och barn. Storleken är 350-400 cm lång och upp till 75 cm bred men för barn betydligt mindre. Knytningen är fri. Oftast viras obin ett par varv runt midjan och knyts med en enkel knut.

Shibori しぼり / 絞り

Färgningsteknik där tyget viks, veckas, snörs, sys ihop eller blockeras på annat sätt för att skapa mönster. Processen liknar batikfärgning men shibori är mer komplex, blockeringarna mindre och tyget färgas ofta mer än en gång.

Kumo-shibori där tyget viks och knyts ihop så att ett spindelliknande mönster uppstår.

Kumo-shibori där tyget viks och knyts ihop så att ett spindelliknande mönster uppstår.
(CC) 漱石の猫

Kumo-shibori före och efter färgning.

Kumo-shibori före och efter färgning.
(CC) 漱石の猫

En haori med Handknuten shibori.

En haori med handknuten shibori.

Tanmono 反物

Längd av handvävt tyg till traditionell japansk klädsel och hemtextil. Tygets bredd är cirka 40 centimeter, ett behändigt mått för handvävning utan skottspole. Tan är den längd som går åt till en kimono och mono betyder i detta fall ungefär ”stycke” (sak).

Tenugui 手拭い

Färgad eller tryckt handduk av tunt bomullstyg, cirka 90 x 35 cm i storlek. Populära som souvenirer, dekoration eller praktiskt använd i form av svettband eller torkhandduk. Tengui har vanligtvis intakta stadkanter med ofållade kortsidor så att tyget tillåts fransa sig (naturligt slitage och fransning ses gärna som en del av textilens naturliga livscykel).

Tsukesage 付下げ

Den näst högsta klassen av kimono där mönstret inte överlappar tygskarvarna som på en Houmongi (den högsta klassen).

Tsumugi

Traditionell sidenväv med ojämn struktur (slub) tack vare sin korta fiberlängd. Ursprungligen tillverkades tsumugi med silkestråd av enklare kvalitet från vilda, kläckta, kokonger eller från hemodling. Till skillnad från slät siden (långfibrig) var kvaliteten tillåten även för de arbetande klasserna. Idag är tygerna och plaggen eftertraktade tack vare sin speciella lyster, den taktila texturen och det mjuka fall som tsumugi får med användning.

Tsumugi-kimono.

Tsumugi-kimono.
(CC) Meomeo15

Yukata 浴衣

Betyder ”badrock” och är ett avslappanat plagg av ofodrad bomull för både kvinnor och män. Lika perfekt på stranden som hemmavid under varma dagar. Ursprungligen var en yukata vit med mönster av indigo men numera finns de med alla upptänkliga färger och mönster, inte minst de som tillverkas för olika festivaler. Ett mycket bra instegsplagg till den japanska skatten av traditionell klädsel.

Nyhetsbrevet

Vi byter just nu leverantör av nyhetsbrevet. Anmälan återkommer inom kort.

© Kimono Bonanza 2022-2024

Äldre fotografier och träsnitt kommer från Wikimedia Commons

No cookies. Sorry.